KVHV over Tyfus

opinie

24/02/2022
🖋: 
Auteur extern

Yoshi Roex


Studentenblad dwars vroeg KVHV-Antwerpen naar onze reactie en daar gaat het Verbond maar al te graag op in. De heer Tyfus kwam een aantal jaar geleden al op onze radar. Kunstwerken van zijn hand pronkten trots op zijn matig populaire Instagrampagina. Het waren niet zomaar kunstwerken: ze portretteerden gemartelde en geliquideerde leden van het KVHV en het NSV. Tyfus wist ons er ook telkens in te taggen.

De kunstenaar in kwestie wordt gesubsidieerd door Vaderke Staat en nu blijken zijn werken ook bij de Universiteit van Antwerpen in de smaak te vallen. Allereerst vinden wij dat als leden van de betreffende vereniging van een bedenkelijk niveau getuigen, maar de kunstenaars artistieke vrijheid is tot een dogma van de hedendaagse samenleving verheven. Wanneer het thema van de absolute artistieke vrijheid aan bod komt, schermt men frequent met tegenstanders in het debat over het feit dat cartoons over Mohammed bijvoorbeeld wel koosjer zijn in de ogen van de 'Vlaamse rechtse student'. Dogma's van een religie of overtuiging bekritiseren zou gelijk staan aan het afmaken van studenten, van reële personen.

Leden van onze vereniging werden al dikwijls verbaal aangevallen, bedreigd en zelfs tot aan hun kot gestalkt door gasten van cafés waar Dennis de kunstenaar vaste klant is. Zijn kunstwerken nodigen niet uit tot reflectie over een welbepaald ideeëngoed, maar zetten eerder aan tot een afkeer van studenten; jongens en meisjes van een jaar of twintig. De blijde boodschap achter zijn prentjes deugt niet. Waarom zou zijn werk een plaats aan een academische instelling verdienen?