quali-tea blok

examentheetjes

09/01/2023

De blok doorkomen doet ieder op zijn eigen manier. De een wandelt als een gek rondjes door zijn kot, de ander giet Red Bull achterover alsof zijn leven ervan afhangt en ondertekende theeliefhebber drinkt – uiteraard – thee. Maar welke thee drink je op welk moment voor een optimale examenprestatie?

uitstelthee

Het is zo ver, de eerste dag van de examens! Het ene na het andere stressberichtje van je vrienden verschijnt op je scherm. Zelf behoor tot je de gelukkigen die nog een week hebben voordat ze bang de aula binnen zullen schuifelen. Nog ruimschoots de tijd dus om samenvattingen te overlopen en mooie flashcards te schrijven. Och, wie houd je toch voor de gek? Uiteraard ga je een week lang heerlijk uitstellen. Om dat uitstelgedrag te voeden is niets beter dan een grote tas losse thee. Minutieus blaadjes in een thee-ei scheppen, in opperste concentratie ontsnapte kruiden uit je tas lepelen en nadien alles weer uit je ei schrapen tot er niets achterblijft… Het examen zal er sneller zijn dan je beseft. Een persoonlijke favoriet is ‘Botanical Beauty’ van Teamasters, met jasmijn, rozen en moringa, al is ‘Silky Touch’ van datzelfde merk ook niet mis. Deze witte thee met framboos, gember en citroen smaakt veel beter dan het vooruitzicht van eindelijk maar eens blokken.

 

Botanical Beauty

Teamasters

te koop bij Colruyt

€3,95 voor 60 gram

Silky Touch

Teamasters

te koop bij Colruyt

€4,45 voor 30 gram

 

doorzettersthee

Nee, zelfs als je uitstelgedrag je fataal werd en een nachtelijke studiesessie zich onherroepelijk aandringt, hoef je niet naar de blikjes Nalu of Red Bull die je gratis van je studentenvereniging krijgt te grijpen. Koffie is al helemaal uit den boze. Een voorraad cafeïne is pas valabel wanneer je die uit thee put. Zwarte thee, welteverstaan. Haal voor de blok al een assortiment in huis: earl grey, zwarte thee met appelsien, zwarte thee met rood fruit… De mogelijkheden zijn eindeloos. Als de nachtelijke stress toeslaat, grijp ik zelf naar de zwarte thee met citroen van Pickwick. Met je tas in de hand is er geen nachtje door dat jij niet aankan. Laat je vuile mok maar staan tot na je examen, aan de afwas wil je nu echt geen tijd verliezen.

 

Tea with fruit lemon

Pickwick

te koop bij Albert Heijn

€1,89 voor 30 gram

 

ongeloofthee

Je kunt opgelucht ademhalen. Je prof zal nooit weten dat je om een onzedelijk uur achter je bureau bent gekropen, want de antwoorden vloeiden zo uit je pen. Studenten rond je zuchten en puften, maar jij zette met een brede lach een punt achter je laatste antwoord en gaf met opgeheven hoofd je examen af. Het lijkt wel een kerstmirakel met vertraging; de kerstgoden zijn je duidelijk ook in 2023 goedgezind. Een verrassend goed examen vraagt om een al even verrassende theesmaak. ‘Cactusbloem Zwart’ van MattheusB in de Kammenstraat is ideaal. De cactusvrucht geeft een onverwachte zoete toets aan deze pittige thee. Ook dit is een losse thee, maar dat heb je wel verdiend na je inspanningen. Bij elke voorzichtige slok voel je je ongeloof afnemen.

 

Cactusbloem Zwart

MattheusB

€8,62 voor 100 gram