Red Bull geeft je hersens vleugels. Of niet?

28/11/2016

8 uur. Een uitgeputte Antwerpse student duwt geïrriteerd zijn wekker uit, rept zich in zijn kleren, poetst zijn tanden en snelt richting de bibliotheek. 8 uur 29 minuten. Met de studentenkaart in de aanslag duwt hij de kudde medestudenten uiteen en baant zich een weg naar de deur. Shit, de andere deur wordt eerst geopend. 8 uur 31 minuten. De student vertoeft in zijn vertrouwde omgeving en kan beginnen aan zijn examenroutine. En die start altijd met een energiedrankje, what else?

Voor elk blokbeest dat een beetje serieus genomen wil worden tijdens de maanden december en januari zijn energydrinks een must. Ze zorgen voor meer concentratie en vooral voor meer energie, die zeker in de laatste weken van den blok erg van pas komt. Ondanks dat veel jongeren geregeld zondigen aan dit godsgeschenk, kent iedereen ongetwijfeld ook zijn dubieuze reputatie. Met af en toe een blikje opentrekken is niks mis. Toch zijn er ook gevaren voor je gezondheid.

 

Vooral tijdens de examens is gezondheid belangrijk, maar komt ze vaak op een tweede of zelfs derde plaats te staan. Het studentenbrein is gefocust op zo veel mogelijk studeren, en zo weinig mogelijk tijd verliezen aan dingen die er niet écht toe doen (om dan al je resterende tijd zorgvuldig te verdelen over series die je moet bijhouden). Snel een diepvriespizza in de oven steken is dan handig om het strakke tijdschema op punt te houden. Of je slaap laten om tot in de vroege uren door te blokken. Wanneer je ogen bijna toevallen en je bed aanlokkelijk naar je ligt te knipogen, is er slechts één held. Want iedereen weet: ‘Beetje moe, drink…’.

 

De eerste Red Bull of Nalu van de dag is veelbelovend. Gedurende 45 minuten doet de cafeïne haar werk. Je concentratie en alertheid verhoogt, net zoals je energiepeil. Maar al na een uur ligt de sugar crash op de loer. Het suikergehalte in je bloed daalt opnieuw en je voelt je meestal nog meer moe dan voor je het blikje leegdronk. Het cafeïnegehalte in je bloed vermindert elk uur, en is pas na twaalf uur volledig verdwenen. Voor sommigen is dit positief, maar dat wil dus ook zeggen dat een Red Bull om 14 uur ’s middags toch nog invloed kan hebben op je nachtrust. En laat dat nu net het belangrijkste element van een geslaagde studiedag zijn: goed slapen. Iedereen weet dat je na een deftige portie slaap de leerstof beter onthoudt. Maar niet alleen dat. Ook gezond eten en de nodige portie beweging zorgen voor een hogere concentratie en bijgevolg ook voor een hoger resultaat aan het einde van de rit. Denk dus best twee keer na voor je aan je tweede of derde energiedrankje begint en je dagelijks aanbevolen suikerhoeveelheid mijlenver overschrijdt.

 

Maar baar je niet al te veel zorgen, beste medestudent. Ik zondig ook. En toegegeven, meer dan eens. Zolang we niet twee maanden enkel teren op een energiedrankdieet en we braaf de potjes rantsoen van mama of oma nuttigen, kruipen we ook wel levend uit onze studeergrot. Cheers.