van update tot clickbait: de boom in met de COVID-19-blogs

de dwarsdoorsnede

07/04/2020
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Vandaag nemen we de verschillende Vlaamse coronablogs onder de loep. Het gaat dan meer specifiek om de liveblogs van De Standaard, De Morgen, VRT, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

COVID-19 dit, COVID-19 dat. Vandaag worden we langs alle kanten overspoeld door coronanieuws. Velen onder ons zien de bomen door het bos niet meer, of sterker, hebben ondertussen zin om het betreffende bos gewoon in brand te steken, een vliegticket te kopen en de komende maanden te kamperen op een onbewoond eiland. Goed weer, geen nieuws, geen mensen, geen corona. Geweldig plan, toch? Tot je beseft dat het land uitraken in tijden van corona vergelijkbaar is met een Mission: Impossible-film. Niet ideaal dus. Daarom neemt dwars de verschillende coronablogs van onze nieuwskanalen kritisch onder de loep, zodat jij weet welk pad je je tussen de bomen kunt banen. Kan jij aan de hand van de tussentitels raden om welke coronablog het gaat?

de oude eik

Deze blog is ideaal wanneer je niet elke vijf minuten een melding wil krijgen, die je pas gevonden moed om dan toch maar eens deel te nemen aan een online les regelrecht de grond in boort. Hij bezorgt je de noodzakelijke updates, maar laat de sensatieberichten en het detailnieuws achterwege. Het gaat hier om de liveblog van De Standaard. Bij De Standaard zien we over het algemeen iets minder updates dan bij de andere liveblogs, maar de krant bezorgt je wel het essentiële nieuws over de lopende crisis, zonder je gek te maken met een onophoudelijk ge-PING, en dat allemaal voorzien van een overzichtelijke lay-out. Wel moet je het hen vergeven dat ze soms vergeten het vastgezette overzicht van de vorige dag te updaten. Bovenaan hun blog prijkte de laatste zondag van maart nog steeds trots het overzicht van de woensdag ervoor. Kan je een gedateerde blog nog wel echt een liveblog noemen? Maar ja, wie heeft er dan ook tijd om alles op tijd en stond bij te werken in deze bizarre tijden?

de zakelijke spar

Wil je graag wat meer updates, maar hou je nog steeds van kwalitatief nieuws, dan is deze blog misschien iets voor jou. Bij De Morgen komen de updates dan ook vaak wat sneller binnen, maar daarvoor betalen ze wel een prijs: correcte spelling. Taalnazi’s die het psychisch zwaar hebben in deze crisis, houden dus beter afstand. Op de blog van De Morgen vind je bovenaan een stand van zaken in de vorm van bullet points met doorverwijzingen naar belangrijke informatie en de belangrijkste cijfers. Daaronder vind je, net zoals op elke blog, de live-updates. De updates zijn vaak erg droog en zakelijk en bevatten veel cijfermateriaal. Ideaal voor een ‘objectievere’ kijk op de situatie. Of om te kunnen relativeren hoe saai je online hoorcolleges zijn. Blijkbaar kan het altijd erger.

de dramatische treurwilg

Ga je liever voor een apocalyptisch gevoel? Kies dan voor de coronablog van Het Laatste Nieuws. Dramatische koppen worden afgewisseld met persoonlijke ervaringen en detailnieuws. De updates van Het Laatste Nieuws komen altijd erg snel en zijn enorm talrijk, maar bevatten een hele hoop berichten waaraan je geen seconde van je leven wil verspillen, zeker niet nu je er elke dag aan herinnerd wordt hoe kostbaar het is. Bovenaan de blog geeft de krant wel een overzicht met doorverwijzingen, maar in de vorm van een doorlopende tekst, wat iets minder overzichtelijk is dan de bullet points van De Standaard en De Morgen. Wil je dus je updates zo snel mogelijk hebben en zit je er niet mee in het kaf van het koren te moeten scheiden? Of hou je wel van wat sensatie in deze saaie tijden? Dan zit je hier helemaal goed!

de kale berk

Toch fan van veel updates, maar niet van sensatie? Dan is de blog van Het Nieuwsblad misschien jouw ding. De updates van de krant zijn erg talrijk, maar iets minder dramatisch en in een ietwat soberdere lay-out gegoten. Het overzicht bovenaan volgt die trend en werkt met bullet points gecombineerd met een tabel die de cijfers voor België toont. De vormgeving van de blog weerspiegelt dus perfect de sfeer van de tijd waarmee we nu te maken hebben: miserabel en monotoon. Raar maar waar: hoewel zowel Het Laatste Nieuws als Het Nieuwsblad erg veel updates geven, verschilt toch nog een groot deel van hun content. Het belangrijkste nieuws wordt natuurlijk op beide sites gegeven, dus geen nood om je aanstaande mentale breakdown te versnellen door twee liveblogs tegelijkertijd te volgen. Op beide sites kan je ook de persconferentie van het Crisiscentrum dagelijks streamen, wat je op de andere blogs spijtig genoeg niet kan doen. Dat is jammer, zeker nu het optreden van de doventolken voor ons allemaal het lichtpuntje van de dag vormt.

de solide beuk

Deze blog is de oplossing voor mensen die stilaan paranoïde aan het worden zijn. De VRT is als nationale omroep het officiële kanaal van de overheid om nieuws te verkondigen en hoort dus de absolute waarheid te prediken. De website lijkt globaal genomen wat minder updates te bevatten dan Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad en wat meer dan De Standaard en De Morgen. Perfect in balans dus. Wanneer je naar hun pagina surft, verwelkomt de VRT je hartelijk met de harde cijfers. Zo sta je meteen met beide voetjes op de grond en weet je hoe het er hier in België voorstaat. Als die cijfers je nog niet depressief zouden maken, geen probleem, ook de cijfers wereldwijd schitteren in de hoofding. Kwestie van de sfeer meteen erin te brengen. Onder deze cijfers en statistische gegevens vind je eerst een aantal vastgezette updates terug. Die zouden de belangrijkste updates van de dag moeten voorstellen. Pas wanneer je wat verder scrolt, kom je bij de allernieuwste updates. Je moet dus wat werken voor het gedetailleerdere nieuws bij VRT. Maar telkens twee minuten scrollen is de ideale manier om wat tijd te verdrijven en verveling tegen te gaan, toch?

een divers bos

Ziezo, we hebben nu zowat het hele bos verkend en toch wel wat variatie ontdekt. Elke boom, euhm, blog legt zijn focus namelijk een beetje anders, maar ook de updates die ze geven verschillen. Alle blogs hebben zo hun voor- en nadelen, welke je volgt laat je best afhangen van je persoonlijke voorkeur. Of misschien volg je er beter helemaal geen, laat je het bos beter afbranden, zoals eerder gezegd. Heb je gelijk tijd om je te concentreren op die thesis van je, waaraan je, ondanks deze halve quarantainetoestand, nog steeds niet aan het werken bent.