vijf verrukkelijke Vlaamse podcasts

dwarse podcasts

12/06/2019
🖋: 

Podcasts hebben officieel hun intrede in België overleefd! Waar het jaren geleden nog een fenomeen voor de early adopter was, is het ondertussen goed ingeburgerd. Denk maar aan De Standaard of Qmusic die hun eigen podcasts creëren, maar ook elders schieten er heuse pareltjes uit de grond. Een kort overzicht van Vlaamse podcasts die zowel de beginnende als doorwinterde luisteraar kunnen amuseren.

1. elven voor twaalven

Deze Belgische podcast volgt het Dungeons & Dragons-avontuur van vier personages en een gast, zorgvuldig uitgestippeld door de getalenteerde Dungeon Master. Een heerlijk stukje escapisme van eigen bodem. Inmiddels hebben de spelers van de tabletop RPG zich al twee seizoenen en één losstaande aflevering lang in duizenden bochten gewrongen, met succes: onlangs namen ze de eerste Elven Voor Twaalven live-aflevering op in Gent. Elke twee weken komt er op maandag een nieuwe aflevering uit.

Klik hier om te luisteren (ook te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts of je andere favoriete podcast-app).

 

 

2. vuile lakens

Even naadloos overschakelen van fantasy naar de moderne westerse maatschappij. In Vuile Lakens breken Heleen Debruyne en historica Anaïs Van Ertvelde de taboes open rond seks, het vrouwelijke lichaam en "alles waar je in keurig gezelschap niet durft over te praten". Daarvoor maken ze gebruik van hun expertises  cultuur en geschiedenis – die ze feilloos vervlechten met hun eigen ervaringen. Een verfrissende insteek in een veelal mannelijk gedomineerd medium. De podcast omvat dertien afleveringen van verschillende lengtes, wat ze perfect maken als blokpauze. Als je het toch wat internationaler en explicieter wilt aanpakken, kan je ook eens een auditief kijkje nemen bij Guys We F****d (vul dat laatste gerust in hoe je zelf wilt). 

Klik hier om te luisteren. 

 

 

 

3. nerdland

Wel zin om bij te leren, maar heeft het vrouwelijke lichaam dankzij Vuile Lakens geen geheimen meer voor je? Dan is er Nerdland. Gerenommeerd nerd Lieven Scheire gidst er zijn luisteraars samen met afwisselende co-presentatoren door een maandoverzicht van wetenschappelijke ontwikkelingen. Mag het nóg specifieker? Dan is er Moules de Geek, waarin hij het met gasten over één onderwerp heeft. Passeerden onder meer de revue: de cochleairimplantaatbeschermhelm en de ondertitelvoorleesmachine. Nerdland komt maandelijks uit, Moules de Geek ligt al even stil. 

Klik hier om te luisteren  (ook te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts of je andere favoriete podcast-app).

 

 

4. mij gedacht

FC De Kampioenen afgezaagd? Mij(n) Gedacht! In deze podcast wordt elke aflevering van FC De Kampioenen op hilarische wijze door de mangel gehaald. Drie mannen bespreken er tussen de drie à vier uur lang een aflevering, al wordt er meer gezeverd dan besproken. En nog meer gelachen dan gezeverd. Of zoals iemand het in de reviews van Apple Podcasts perfect formuleert: "Satirisch goud, De Ideale Wereld van de podcasts".

Klik hier om te luisteren (ook te beluisteren op Apple Podcasts).

 

 

5. welcome to the AA

Alex Agnew doet wat hij het beste doet, maar dan in een ander jasje. In Welcome To The AA nodigt hij altijd een gast uit om er gemiddeld anderhalf tot twee uur mee te babbelen. Denk aan namen als Gert Verhulst, Urbanus, Geert Hoste of Dvtch Norris, maar ook aan bijvoorbeeld Maarten Boudry. Van alle opgelijste podcasts geeft deze het vaakst het gevoel alsof je toevallig bij héél grappige en vlotte mensen in de woonkamer zit. En dat elke week, ondertussen al een jaar lang. Denk trouwens maar niet dat Alex Agnew iets aan zijn Antwerpse klanken verandert, dus helemaal perfect als je even heimwee naar je studentenstad voelt.

Klik hier om te luisteren (ook te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts of je andere favoriete podcast-app. Te bekijken op YouTube).