De UA is verkocht

08/04/2005
🖋: 
Auteur extern
Soetkin Desmet

De Universiteit Antwerpen is helemaal verkocht ... voor fairtrade. Sinds het begin van dit academiejaar biedt de universiteit fairtradeproducten aan in de koffie- en snoepautomaten van verschillende faculteiten – bijvoorbeeld in 'de kelder' van de R-blok op de Stadscampus en in de R- en S-blok op de Campus Drie Eiken.

Restaurants, cafetaria's en de centrale diensten nemen al langer fairtrade af. De universiteit sluit zich daarmee aan bij de campagne “Ik ben verkocht” waarmee drie Vlaamse ngo's drie jaar lang het idee van rechtvaardige wereldhandel onder de aandacht willen brengen.

Ook DOt, het Duurzaam Ontwikkelingsteam van UA-studenten, is helemaal verkocht. Daarom organiseert DOt in samenwerking met de catering van de universiteit een driedaagse in het teken van fairtrade, met een (h)eerlijke menu in de studentenrestaurants, info en animatie. Dinsdag 26 april in de Agora op de Stadscampus, Woensdag 27 april in het restaurant (gebouw T) van de Middelheimcampus, Donderdag 28 april in 't Kaf op de Campus Drie Eiken, telkens tussen 12h30 en 14h!

 

Wat is fairtrade?

Koffie, suiker, cacao bananen en thee zijn voorbeelden van producten die we hier in het Noorden zowat dagelijks consumeren. Voor veel boeren in het Zuiden is de teelt ervan hun belangrijkste bron van inkomsten. Hoewel productie voor de lokale markt duurzamer is, werd export naar het rijke Westen jarenlang als veel winstgevender beschouwd. Maar tegen de toenemende concurrentie van multinationale bedrijven die de wereldmarktprijzen doet kelderen, kunnen kleine producenten niet op. Tegelijk zorgt de vrije markt ervoor dat goedkope overschotten uit het Noorden ook de interne markten in het Zuiden overspoelen. Hierop wil fairtrade een antwoord bieden. Coöperaties van kleine producenten die een deel van hun productie aan fairtradevoorwaarden verkopen, krijgen daarvoor een prijs die hoger ligt dan de wereldmarktprijs. Die premie investeren ze in sociale voorzieningen, en ecologische productie, waardoor hun waren op de interne markt een verschil kunnen maken. Kleine producenten krijgen hierdoor meer overlevingskansen en staan sterker om hun rechten tegenover tussenhandelaren af te dwingen. Tegelijk dient fairtrade als voorbeeld van een handelspartnerschap tussen Noord en Zuid, op basis van transparantie en dialoog. Hiermee richten fairtrade-organisaties hun politieke eisen aan beleidsmakers op nationaal en internationaal niveau, om de regels van de wereldhandel rechtvaardiger te maken.

 

De campagne

Door zoveel mogelijk mensen, bedrijven, organisaties, winkels, horecazaken ‘verkocht' te verklaren, willen Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden het brede maatschappelijke draagvlak van fairtrade zichtbaar maken om hun eisen kracht bijzetten. De bedoeling is om na drie jaar zoveel mogelijk FairTradeGemeentes in Vlaanderen te hebben, waarvan ook het stadsbestuur duurzame ontwikkeling actief gaat promoten en initiatieven ondersteund. De universiteit is de eerste instelling in Antwerpen die officieel verkocht is, en geeft daarmee het startschot om ook Antwerpen tot FairTradeGemeente te maken. De keurmerkorganisatie Max Havelaar kent een label toe aan producten die aan de criteria van fairtrade voldoen. Oxfam-Wereldwinkels is niet alleen de grootste verdeler van fairtradeproducten, maar ook een beweging van meer dan 200 wereldwinkelgroepen die educatieve campagnes voert en aan lobbywerk doet. Duurzame landbouw is de specialiteit van de ontwikkelingsorganisatie Vredeseilanden. Naast begeleiding van partners in het Zuiden doet ook ze ook aan beleidsbeïnvloeding op het vlak van Noord-Zuidrelaties.

 

Ben jij al verkocht?

Fairtradeproducten kun je aan één van onderstaande logo's herkennen. Ze zijn niet alleen in alle Oxfam-Wereldwinkels te koop, maar ook in heel wat supermarkten en biowinkels. De koffieautomaten op de universiteit schenken Max Havelaar en in de snoepautomaten Yuca Chips en chocoladerepen van Oxfam Fairtrade, Probeer ze uit en proef het verschil! Meer info: www.ua.ac.be/dot

 

 

Soetkin Desmet