De Wereldatlas

Rewind
17/09/2010
🖋: 

Atlas draagt de wereld. Hoewel ook gekend als een figuur uit de Griekse mythologie, refereert de naam vandaag in de eerste plaats aan een boek gebundelde kaarten. Prikkelde een atlas destijds ook jouw nieuwsgierigheid naar de wereld buiten je eigen achtertuin?

REWIND Een atlas vol kleuren. Egale vlakken die geen ontkomen kenden aan strakke lijnen en zo noodgedwongen aansluiting vonden aan elkaar. Grenzen waar op papier niet aan te ontsnappen viel. Ik was vijf, misschien net zes jaar, maar ik kende mijn grenzen. Mijn leefwereld reikte niet verder dan enkele luttele kilometers, maar dat scheen mijn verbeeldingskracht niet te kunnen deren. Ik was nog nooit in Antwerpen geweest, maar wist al wel dat Rio niet de hoofdstad van Brazilië was.

 

PLAY Atlas. Een bundel kaarten, mijn speelgoed. Iedereen heeft een atlas, maar voor velen doet hij slechts dienst als educatief hulpmiddel. Een kind durft daar echter wel eens anders over te denken. Kijk naar een map en durf te dromen over wat er achter ligt. Ik garandeer je: het werkt aanstekelijk. Zonder mijn oude atlas zou ik nu nooit zozeer door de reismicrobe gebeten zijn. Het buitenland is toch zo sexy?

 

FAST FORWARD Toch is de wereld niet blijven stilstaan. Mijn atlas is gedateerd (en bijgevolg ook gerecycleerd). De wereldkaart werd hertekend. Er bestaat niet langer een Gemenebest van Onafhankelijke Staten en er luistert geen land meer naar de naam Joegoslavië. En net dat is wat een atlas zo bijzonder maakt. Alles oogt statisch, maar is in feite slechts een dekmantel voor een dieperliggende dynamiek.