Doe uw zegje!

editoriaal
23/11/2008

dwars is 50. Vijftig nummers en een veelvoud daarvan aan onderwerpen die we sinds 2001 in de kijker hebben gezet: de eenmaking van de UA, prostitutie onder studenten, BV's en BP's (Bekende Proffen), studenten zonder papieren, de Oosterweelverbinding... Soms luchtig, maar vaak ook kritisch, en steeds met de bedoeling om studenten op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen buiten hun kot. Want wij geloven niet dat studenten deftige burgermannetjes en -vrouwtjes zijn die enkel hun diploma willen halen.

 

Kijk bijvoorbeeld naar uw vertegenwoordiger in de faculteitsraad en de Studentenraad. Hier onderhandelen studenten met proffen over het examenreglement of het aantal studiepunten voor keuzevakken. Akkoord, waar in ‘68 de studenten op de barricaden stonden voor de pil of tegen het priesterlijke vingertje in het onderwijs, gebeurt het nu wat minder ruig, in vergaderzalen met een theetje. Maar we zijn er nog niet helemaal. Denk maar aan de bama-hervorming, het vak Levensbeschouwing of het nieuwe deliberatiesysteem, waar we ons zegje over kunnen en moeten doen.

 

Toegegeven, die dossiers zijn zodanig complex dat de ‘gewone’ student ze liever aan zich laat passeren. Maar net omdat niet iedereen zich geroepen voelt om zich vast te bijten in moeilijke dossiers, moeten zij die dat wel doen er regelmatig en duidelijk over communiceren. De Vlaamse Vereniging van Studenten overkoepelt in december zeventig jaar de studentenraden en vertegenwoordigt alle studenten bij de minister. Wist u dat? Dan zult u waarschijnlijk één van de weinigen zijn. Veel studenten kennen hun vertegenwoordigers niet en weten niet waarvoor gestreden wordt. Laat staan dat zij de uiteindelijke beslissingen vernemen. Er is duidelijk nog werk aan de winkel wat betreft de communicatie naar de studenten toe. Wij beloven alvast dat wij de komende vijftig edities ons best zullen blijven doen om complexe onderwerpen verteerbaar te belichten. En lukt dat niet, dan heeft u tenminste één ding om over te protesteren.