extra cathedra: Jan Sijbers

over DJ Tiesto, ingebouwde koelkasten en examenvragen

17/05/2015
🖋: 

Extra cathedra (vanuit de zetel) is een web-only rubriek waarin we het stof van de prof halen. dwars stelt de vragen die bij menig student al jaren door het hoofd spoken: wat zijn/haar docenten zoal op het brood smeren bijvoorbeeld. Professor in de fysica Jan Sijbers weerstond het vragenvuur en diende dwars van repliek, waarbij hij uitweidde over plankenkoorts, vleugelpiano's en superkrachten.

Wilde u altijd al professor in de fysica worden, of droomde u vroeger van een ander beroep?

Als kind wou ik dirigent worden van een jeugdzangkoor. Tijdens mijn humaniora was fysica voor mij zoiets als afwassen: het hoorde bij je opvoeding, maar leuk was het niet. Ik hield veel meer van wiskunde en ben dat dan ook gaan studeren. Tijdens mijn eerste universiteitsjaar werd echter zowel wiskunde (in negatieve zin) als fysica (in positieve zin) compleet anders gedoceerd dan ik gewend was, waardoor ik in het tweede jaar switchte naar fysica ... Et voilà.

 

Wat is de meest opmerkelijke of grappigste situatie die u tijdens het lesgeven hebt meegemaakt?

Eentje in de categorie ‘opmerkelijk’, ten tijde van de terreuraanslagen in Parijs, tijdens een schriftelijk examen in een bomvolle maar muisstille aula. Vooraan stonden alle zakken en tassen gestapeld die de studenten hadden achtergelaten bij het binnenkomen (enkel schrijfgerief toegelaten). Komt er plots uit een van die tassen een onwezenlijk geluid: ‘Allah Akbar! Allah Akbar! Allah Akbar!’. Bleek een tune van een GSM te zijn ... ik had bijna de zaal ontruimd.

 

Taalbarrières en tijdsperiodes buiten beschouwing gelaten, met welke fysicus zou u eens graag op café gaan?

Op café ga ik het liefst met iemand waar ik een persoonlijke band mee heb (waardoor nobelprijswinnaars helaas afvallen). Op de eerste plaats komt dan een fysicus waarmee ik bijzonder goed overeen kom: mijn vader.

 

Bij welk muzieknummer laat u spontaan de fysische formules voor wat ze zijn en begint u te swingen?

Voor Adagio for Strings laat ik alles vallen .. maar dat soort swing bedoelt u wellicht niet? U kan de versie van DJ Tiesto erbij nemen ... iets meer dan 2Hz .. zeer dansbaar is dat.

 

U geeft meermaals les aan volle aula’s. Heeft u wel eens last van plankenkoorts? Indien ja, wat is uw remedie?

Van plankenkoorts heb ik goddank geen last meer, maar als assistent en in mijn beginjaren als prof heb ik vaak gezweet hoor, voornamelijk wegens een nog wat te lage beheersingsgraad van het vakgebied en gebrek aan een plan B voor als er iets mis loopt (zowel bij jezelf als in het publiek). Daarmee is ook de remedie gegeven ...

 

U mag dan al de wetten van de fysica tarten, maar over welke andere superkracht(en) zou u graag beschikken?

Optische illusie en magie, om dat dan in te zetten in het hoorcollege fysica. Niet om te misleiden, maar om zo visueel mogelijk fysische begrippen uit te leggen. Het moet fantastisch zijn als je dat zou kunnen.

 

Wat zou u het liefst bij u hebben als u gestrand was op een onbewoond eiland?

Een vleugelpiano (met ingebouwde koelkast).

 

Nu de examens eraan komen: wilt u een tip van de sluier oplichten en een vraag mededelen?

Er zal een MC vraag tussen zitten over de mogelijkheden om licht te polariseren.

 

Wat is uw lievelingsformule?

Laat ik uit de fysica-snoepwinkel de Maxwell vergelijkingen kiezen. De schoonheid ervan ligt in hun eenvoud en symmetrie waarmee het wisselspel tussen het elektrisch en magnetisch veld beschreven wordt. Dat is dan weer de basis voor het begrijpen van een MRI-scanner, de werking van computers, de lichtsnelheid, enz.

 

En ten slotte: wat is uw favoriete gerecht?

Moeilijke keuze, maar laat ik ‘zalm met spinazie, brie en puree’ nemen voor vandaag.