Kort

24/11/2011
🖋: 

Elektronische beats blijken zielloos

Of je nu houdt van elektronische muziek of niet, we kunnen het allemaal eens zijn dat de begeleidende beats vaak onmenselijk klinken omdat ze de kleine imperfecties missen waaraan zelfs de beste drummer niet ontsnapt. In de studio kunnen die beats tegenwoordig menselijker gemaakt worden door willekeurige ritmische fluctuaties toe te voegen. Onderzoekers aan het Max Planck instituut te Göttingen tonen in een publicatie in PLoS ONE aan dat de foutjes van een drummer over langere tijdsspanne gecorreleerd zijn en dus helemaal niet willekeurig. Bovendien werd aangetoond dat luisteraars veel liever luisterden naar muziek waarbij de beats op lange-termijn werden gecorreleerd. Dit is niet alleen handig om weten voor ontwikkelaars van muzieksoftware, maar biedt daarnaast ook interessante inzichten voor het neurofysisch modelleren van tijd.

 

Samenwerking met Chongqing University

Rector Alain Verschoren ondertekende 25 oktober een samenwerkingsakkoord met de Chongqinq University. Hij deed dit tijdens een missie van een Belgische delegatie onder leiding van prins Filip in China. Chongqing is met haar 32 miljoen inwoners de grootste stad ter wereld. Bovendien staat haar universiteit hoog aangeschreven. “Dat we intensiever met hen kunnen gaan samenwerken, betekent veel voor ons. “In de toekomst zullen we studenten uitwisselen: Chinese jongeren kunnen naar Antwerpen komen, Antwerpse studenten kunnen voor een tijdje naar China trekken”, vertelt Verschoren. Ook voor docenten en onderzoekers zijn samenwerkingen met de partneruniversiteit mogelijk. En dat is niet alles: “We halen de banden met China steeds nauwer aan. Zo coördineren we het Europese Erasmus Mundus-project CONNEC, dat aan bijna tweehonderd Chinese studenten en personeelsleden een beurs geeft om in Europa te gaan studeren of werken, en omgekeerd.”

 

Zwarte dood gedecodeerd

Wetenschappers aan de McMaster University publiceerden recent in Nature het gereconstrueerde genoom van Yersinia pestis, een 660-jaar oude bacterie die destijds als de Zwarte Dood het leven kostte aan een tiental miljoen mensen. Bronmateriaal waren tanden en beenderen van slachtoffers begraven op het East Smithfield kerkhof rond 1348. De studie is vandaag de dag erg relevant aangezien Y. pestis tegenwoordig weer meer en meer opduikt.

 

Meesters worden masters

Minister van Onderwijs Smet speelt met het idee alle lerarenopleidingen te verlengen tot vier jaar en zo van alle leerkrachten masters te maken. Het is nog onduidelijk of het zou gaan om professionele of academische masters. Voorlopig zijn alle opleidingen, behalve die voor leerkracht hoger middelbaar onderwijs, bachelors van drie jaar. De opleidingen zouden ook anders ingedeeld worden en ze zouden allemaal gegroepeerd worden in ‘Schools of Education’. Gesprekken worden momenteel met alle partners in stilte gevoerd.

 

Sporttelex

Hockey: Felix Denayer werd vorige maand uitgeroepen tot beste speler van België. * De nationale ploeg met Denayer en Jeffrey Thys speelt eind november en begin december Champions Challenge I. Als voorbereiding speelde België tweemaal tegen Groot-Brittannië (1-3 en 3-1) en Japan (2-2 en 4-2) * Zwemmen: Elise Mathyssen is gestopt met zwemmen. Op de Spelen van Peking bereikte ze nog halve finales op de 100 m en 200 m schoolslag. * Voetbal (dames): In het Vlaams kampioenschap is AUHA er niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken. In poule met KU Leuven (9-0) en KATHO (0-4) werd tweemaal verloren. * Voetbal (Heren): UA is uitgeschakeld in het Vlaamse kampioenschap. In de poule verloor UA van KH Kempen (4-0) en VUB (2-4) * Basketbal (Heren): Het UA-team heeft zich met veel brio geplaatst voor de volgende ronde. In een poule met KH Kempen, KdG en KU Leuven won het al zijn wedstrijden.