4 om te horen en te zien

01/05/2009
🖋: 
Auteur extern
Piet Van de Velde

Er mag dit academiejaar in Hasselt dan een Pop- en rockacademie opgericht zijn, de vier studentensteden zijn altijd al een broedplaats geweest voor muziek. Antwerpen bracht dEUS met zijn duizende spin-off projecten voort; in Gent zagen Soulwax, Das Pop en een nieuwe generatie van bands het levenslicht; Leuven is de heimat van Milow en Fisher Z, terwijl Brussel de speeltuin is van Arno Hintjes en The Black Box Revelation. Ook zijn er in elke stad tal van Rock Rally’s, waar duizenden beginnende groepjes hun kans wagen om opgenomen te worden in het pantheon van de legendarische drie akkoorden.

Om het kaf van het koren te scheiden, raden we hier vier relatief ‘onbekende’ groepen aan. Ga zeker eens langs hun Myspace. Toegegeven, de keuze is natuurlijk gebaseerd op wie het meeste bier aan de redactie kon geven.

 

Leuven: Wixel

Qua locatie misschien een twijfelgeval. Wixel (Wim) gaat soms als producer aan de slag, speelt gitaar bij Guernica en onderhoudt daarnaast Slaapwel Records, een label met als enige doelstelling muziek te maken om gemakkelijker mee in slaap te vallen. Dat gezegd zijnde maakt hij met Wixel een kristalzuivere en frêle soundtrack van elk mogelijk moment, alle songs keurig gepolijst. www.myspace.com/wixel Live: 24 september in de Arenbergschouwburg (Antwerpen)

 

Brussel: Elkie Stiphout

U kent haar wel, dat meisje van de videoclip van ‘Never Alone/Always Together’ van The Black Box Revelation. Solo waagt ze zich aan een combinatie van blues en jazz. De weldenkende muziekliefhebber denkt nu: “Maar zo zijn er dertien in een dozijn.” Negenennegentig keer op honderd krijgt die van mij gelijk. Nu, echter, krijg je muziek die van zich afbijt en tegelijk voldoende maturiteit uitstraalt. En mocht zelfs deze muziek u niet interesseren, kan je nog altijd haar fotografie bewonderen. www.myspace.com/elkievanstiphout Live: hou de website in de gaten!

 

Gent: Boston Tea Party

West-Vlaamse muzikale immigranten die hun studies komen afmaken in Gent, zoals The Van Jets hen hebben voorgedaan – al verschillen ze er wel danig van. Dit duo geeft een betekenis aan het woord rock-'n-rammel. Ze klinken soms als een rechttoe-rechtaanversie van de Sioux en The Banshees en dat zonder drummer. De ritmesectie is vervangen door een tegen een plank gebonden micro die het stampen van de schoenen de zaal inzendt. Vooral live klinken ze zeer assertief, als een optrekkende Chevrolet. www.myspace.com/bostonteapartytheband Live: 9 mei in Jeugdhuis De Flodder (Langemark)

 

Antwerpen: Tex Taiwan

Nog een man-vrouwduo. De mosterd zijn ze duidelijk gaan halen bij Crystal Castles, YLHCSD en Telepathe. Nintendo-bleeps en Sega-beats vliegen tegen je aan met een snelheid van 160 bpm, met daarbij teksten als “If only, if only/ I was a flying pony”. Daar leren ze Yeats en Wilde toch lekker een lesje in de Engelstalige poëzie. Zeer energiek en catchy tegelijk, zonder dat het neigt naar pure, monotone electro. www.myspace.com/textaiwan Live: 9 mei op Pili Pili Rock (Sint-Truiden)