De koffer in met Tulse Luper

Peter Greenaway versus Tulse Luper, een verhaal apart
01/11/2003

Twee grote namen: Peter, een fantastisch schilder en cineast. Henry Purcell, alias Tulse Luper, een fabuleus schrijver en projectontwikkelaar. Beide geboren in Newport, Zuid-Wales. Een leeftijdsverschil van 31 jaar.

Greenaway, gefascineerd door Tulse, linkt diens bewogen leven aan de geschiedenis van de 20ste eeuw, de Uranium-Eeuw. Met drie films, een 16-delige soap, een internetsite en 92 koffers wil Peter Greenaway een knap staaltje geschiedenis neerzetten.

 

De Auteur

Peter Greenaway is cineast. Hij is onder andere bekend van ‘The Pillow Book’, een film over kalligrafie, gekoppeld aan thema’s zoals seks en erotiek. Als plastisch kunstenaar is hij echter ook niet te onderschatten. Aan het begin van zijn artistieke loopbaan heeft hij vooral de ambitie om landschapsschilder te worden. De inhoud van zijn schilderijen heeft, via natuur en wetenschappen, een onverbrekelijke band met zijn films. Ze zijn nochtans zeer sober in vergelijking met de opvallende kostuums en decors die hij in zijn films gebruikt. Hij uit daarin ook vaak zijn voorliefde voor naakt en verwijst naar literatuur, muziek en architectuur. Greenaway is bovendien meester in het focussen op de essentie.

 

Zo confronteert hij de toeschouwer met de rijkdom van het denken en het bestaan. Hij maakt ook tal van kunstwerken waarin hij een antwoord geeft op de kritiek op zijn films. Soms zijn tekeningen het enige wat overblijft van een project dat hij niet heeft uitgevoerd. Dit laatste zal met The Tulse Luper Suitcases hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Het hoogstaande macroproject kan immers op internationale steun rekenen. Het wordt groots!

 

De protagonist

Tulse Henry Purcell Luper is een professioneel schrijver en projectontwikkelaar. Als James Bond avant la lettre is hij een berucht spion gedurende 50 jaar Europese geschiedenis. In zijn leven vertoeft hij dan ook geregeld achter slot en grendel. Reeds als kind wordt hij door zijn vader vaak opgesloten in de kast, wat aanleiding geeft tot de eerste episode van The Tulse Luper Suitcases. Deze trilogie vertelt het leven van deze man, verweven met de geschiedenis van het gebruik van uranium.

 

‘92’, de spilfiguur

De film bestaat uit drie episodes, die elk een grote fase uit de geschiedenis belichten. Alles begint met de ontdekking van uranium in Colorado. Tulse Luper is dan 17 jaar en zit in de gevangenis in Moab, Utah. ‘The Early Years’ vertelt bovendien het uitbreken van de tweede wereldoorlog, de ontdekking van kernsplijting en de atoombom. In het tweede deel ‘Vaux to the Sea’ wordt een blik geworpen op de overwinning op Duitsland en de Koude Oorlog.

 

Het laatste deel ‘Antwerp’ breit met de val van de Berlijnse Muur in 1989, het jaar waarin er voor het laatst iets gehoord werd van Tulse Luper, een einde aan de Koude Oorlog en aan de film.

 

De rode draad in dit magnifieke project is het getal ‘92’: 92 voorwerpen, verwijzend naar aspecten uit zijn leven, verstopt in evenveel koffers die op 92 locaties terug te vinden zijn, 92 personages en natuurlijk, uranium met atoomnummer 92!

 

Koffer toe

De Tulse Luper Suitcases is zo’n groot project dat het nog wel even zal duren vooraleer deze trilogie bij ons in de zalen komt. De eerste twee delen zijn reeds voorgesteld op enkele Europese Filmfestivals, waaronder dat van Gent, waar ze met laaiend enthousiasme onthaald werden. Ook loopt er momenteel een tentoonstelling hierover van Peter Greenaway in Galerie Fortlaan 17 in Gent. Binnenkort komt deze naar Antwerpen. Verder is er de website die zeker een bezoekje waard is.

 

www.tulselupernetwork.com