dwars, de luxe-editie

editoriaal
27/11/2014
🖋: 

De universiteiten moeten bezuinigen. Universiteit Antwerpen zal ook een aantal maatregelen moeten doorvoeren. Die bezuinigingen zullen invloed hebben op het onderwijs, studentenleven, studentgerichte diensten en personeel. Vanaf komend academiejaar voelt u dat – als student – vrij direct bij de betaling van het collegegeld. Ook professoren laten nu hun stem horen, lees kaasschaafbeleid.

Wat minder duidelijk te merken is, is dat er ook in de budgetten voor uw studentenclub en -blad flink gesnoeid zullen worden. De Studentenraad brengt voor het nieuwe financiële beleid een advies uit. Uw studentenvertegenwoordiger heeft dus veel macht, maar beschikt wellicht niet over de benodigde informatie om dit te kunnen doen.

 

Al snel deden verhalen de ronde als: “het gaat slecht met dwars, daarom zal het blad opgeheven worden”, “het papier is heel duur, omdat het eruitziet als een glossy”, “het is te duur voor een studentenblad”, “de rector is geen fan van dwars” óf “dwars is het paradepaardje van de rector” en om al deze redenen zou er niet alleen bezuinigd moeten worden, maar zou ons blad zelfs geen bestaansrecht hebben. Dat deze verhalen allemaal onwaar zijn wil ik hier even gemelden.

 

Net als een praesidium bij een studentenclub is het engagement in een redactie niet een luchtige liefhebberij die je er zomaar even bijneemt. Velen uren arbeid gaan vooraf aan de editie die in uw handen ligt. Het papier is de goedkoopste soort en het blad wordt enkel in zwart-wit uitgegeven om de kosten te drukken. Gelukkig ziet het er ook nog goed uit en maken wij zo van beperkingen ons handelsmerk.

 

Wat er ook beslist zal worden, zeker is dat het een en ander zal veranderen. Op dwars kan bezuinigd worden, zeker, maar een waardevol studentenblad kan niet enkel online bestaan.

 

Geniet u voorlopig nog van de “luxe-editie”, om kosten te besparen kunt u er altijd nog uw gat mee afvegen.