Laundry Day 2014

achter de schermen
26/09/2014

Laundry Day 2014 was er boenk op, zoals ze in ’t Stad zeggen. Vrijer dan ooit dansten enkelingen in het rond, terwijl een hoop mensen wat verderop simultaan op en neer sprongen. De bezorgers van dit zorgeloze geluk waren niet ver te zoeken: helemaal vooraan, versmolten met hun draaitafels en geklemd tussen hun koptelefoons. Zelfs stijfhoofdige muurbloempjes zouden ontdooien tot een brok spontaniteit, want stilzitten is echt geen optie. Negen podia, meer dan 140 dj’s en ontelbaar veel vette beats: van house en EDM naar drum ‘n’ bass en loeiharde hardstyle. Dat is Laundry Day, het beste eendagsfestival van Europa waar jong en lokaal talent de vuile was mag buitenhangen én waar Martin Solveig kind aan huis is.

back to the roots

Wat begon als een bescheiden feest met één dj en één barman in de Kammenstraat om koopgrage mensen naar de klerenwinkels te lokken, is vandaag – zeventien jaar later – uitgegroeid tot een volwaardig dancefestival met 65.000 bezoekers. De wasspeld blijft het vaste logo dat echoot naar de decorerende waslijnen die bezieler en initiatiefnemer Luc Carpentier ophing in de straat voor de eerste editie.

 

Zoals het er nu naar uitziet, zal het festival alleen maar blijven groeien. Naar jaarlijkse gewoonte kunnen de feestvierders zich telkens het eerste weekend van september te goed doen aan een dag muziek. Met een beetje geluk prijkt het zonnetje nog aan de hemel en zijn die vreselijke herexamens eindelijk voorbij. Laundry Day is op die manier jaarlijks een excuus om het leven te vieren en de ideale gelegenheid om het festivalseizoen af te sluiten. Voor één dag is kamperen niet nodig en de goede bereikbaarheid maakt die moeite overbodig.

 

Toch maakt het succesingrediënt van Laundry Day dat het alle kleuren door elkaar roert in zijn wasmachine. Naast de diversiteit van muziekstijlen is er ook een aangename mix van grote internationale namen met nieuw en lokaal talent.

 

pollekes kussen

Voor beginnende dj’s is draaien op Laundry Day vaak een droom die uitkomt en een grote kans om zich te bewijzen. “Door YouTube en SoundCloud is het veel gemakkelijker geworden voor starters om hun muziek te delen, maar de eerste kans krijgen blijft vaak moeilijk", meent organisator Quentin Van Damme. Platformen genoeg dus, maar dat maakt het niet gemakkelijker om ontdekt te worden.

 

“We zijn Laundry Day wel iets verschuldigd,” geven de ex-wereldkampioenen Kris en Robin van het dj-collectief The Mixfitz toe. Zij staan al voor de vierde keer op het festival, waardoor ze al veel mensen hebben kunnen bereiken met hun muziek. “Draaien op Laundry Day is altijd een goede referentie voor organisatoren van andere festivals,” klinkt het.

 

Een geslaagde set opent altijd wel nieuwe deuren en dat is eigen aan de magie van Laundry Day. Het is een springplank, een vriendelijke duwtje in de rug dat alle dj’s goed kunnen gebruiken.

 

how to DJ

Dat is niet anders voor de Antwerpse Ravenous die amper twee jaar geleden begon met draaien en zijn eerste keer op het festival stond. Afgelopen zomer opende dit heerschap nog Tomorrowland nadat hij een dj-wedstrijd won op Studio Brussel. “Dat is allemaal heel snel gegaan. Ik heb eerst gespaard voor mijn materiaal en daarna ben ik meteen begonnen met mixen en beatmatchen. Het is belangrijk om die techniek onder de knie te krijgen en daarna deel te nemen aan verschillende wedstrijden,” vertelt Ravenous. Dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, want deze newbie draaide onlangs nog de pannen van het dak op Studay en ook op de Student Thursdays in Café Local is hij dit academiejaar een vaste waarde.

 

De sympathieke Limburgers van Gewelt draaien ook nog maar een jaar samen, maar mogen al op grote podia spelen. Zij legden een gelijkaardig parcours af. “We hebben vorig jaar DJ-Mania gewonnen, een Limburgse dj-wedstrijd waar we een goede begeleiding hebben gekregen. We beseffen dat we geluk hebben gehad, maar geluk dwing je ook af door hard te werken aan een eigen sound. Je moet vooral bereid zijn om er veel tijd en moeite in te stoppen,” vertellen ze.

 

fuck me, I’m famous

De liefde voor muziek is het allerbelangrijkste. Uren ploeteren achter de computer, op zoek naar de juiste tracks en het vooral niet te hoog in de bol krijgen. “Je moet niet per se een dj willen zijn, maar eerder zin hebben om constant muziek te ademen,” prediken de ervaren Mixfitz. Ook de jonge Lennert Wolfs, die amper zeventien jaar oud is, geeft dezelfde wijsheid mee: “Vele dj's willen bekend worden, maar dat is verkeerd. Je moet niet zomaar de grote groep volgen.”

 

De Partyshakerz uit Leuven treden daarin bij. “We zijn gewoon ons eigen ding blijven doen en dat werkt wel. Laat jezelf niet in een hokje duwen, neem mensen mee op een muzikale reis en breng ze naar een hoogtepunt. Wij willen met onze eclectische mash-ups graag grensoverschrijdend zijn. Dat wordt vaak aanzien als foordj’en, maar allround draaien kan voor het publiek even tof zijn.”

 

Het cliché van enkel plaatjes draaien en onnozel doen op het podium is dus helemaal verkeerd. Voortdurend brainstormen en op zoek gaan naar leuke muziek of details die een set net dat tikkeltje meer geven, dat is de sleutel tot succes.

 

revolutionair geweld

Het aanbod van artiesten is zo groot dat het vaak een opgave is om zich te onderscheiden van anderen. “Er zijn meer dj's dan bakkers,” grapt Lennert nog. Het komt er dus op aan om iets nieuws te doen en laat het thema van Laundry Day nu net ‘Revolution’ geweest zijn. “Het thema heeft natuurlijk niks met politiek te maken, maar des te meer met de muzikale revolutie”, vertelt Quentin Van Damme. “Al die verse talenten en ontdekkingen zorgen voor verrassende revoluties binnen de muziekindustrie. Netsky speelde bijvoorbeeld enkele jaren geleden zijn eerste live show op Laundry Day en toen had nog bijna niemand van dubstep of drum ‘n’ bass gehoord. Nu mag hij Coachella, een van de grootste muziekfestivals in de Verenigde Staten afsluiten.” Het is maar een van de voorbeelden van hoe invloedrijk Laundry Day eigenlijk is.

 

Bij Ravenous komt vernieuwende Future House de sets binnengemarcheerd. “Het is house met een funky touch, waarvan je echt zin krijgt om te dansen”, verklaart hij. Dat is niet gelogen en zo hoor je op Laundry Day wel meer nieuwe dingen. Het is een van die festivals waar je echt kunt ontdekken en vervolgens thuis verder genieten via wat simpel Google-werk.

 

Toch hoeven dj’s niet opnieuw het licht uit te vinden om iets toe te voegen aan het huidige muzieklandschap. Gewelt heeft dat door en verkondigt simpelweg de muzikale boodschap die het belangrijk vindt. “We hopen dat elke jongen of elk meisje door onze muziek zijn of haar droomdate vindt tijdens onze set. En dat is zinvol geweld.” Hun muziek omschrijven ze als sex and other funkiness, want in hun platen komen vaak seksueel getinte vocals en teksten voor. “Iedereen kleurt binnen de lijntjes, maar dat haten wij. Een goede dj brengt wat het volk verwacht, maar onderscheidt zich door te brengen wat het volk net niet verwacht en toch weet te waarderen.”

 

Verschillende achtergronden kunnen ook een interessant resultaat opleveren. The Mixfitz begonnen hun parcours niet in het commerciële circuit, maar in de battle-en scratchscene. Daar kwamen Kris, Jack en Robin elkaar vaak tegen en via allerlei omwegen besloten ze twee jaar geleden om een trio te vormen. Toen ze samen wereldkampioen werden, was het tijd voor iets nieuws zonder hun roots volledig te verloochenen. “We willen niets toevoegen aan het muzieklandschap, maar eerder in ere houden wat er al bestaat,” vertelt Kris. “Er wordt nog weinig met echte draaitafels gedraaid en dat willen we anders doen. ”

 

enkele wasbeurten verder

Volgend jaar verhuist het festival van het Nieuw Zuid naar de Middenvijver, al galmt daar nog veel protest van de buurtbewoners. Toch is één ding zeker: “Laundry Day zal altijd in Antwerpen blijven. Dat kan je net zoals de Sinksefoor en de Bollekesfeesten niet van elkaar lostrekken en plots in een andere stad organiseren,” aldus Van Damme.

 

De roots van Laundry Day zijn voor de dj’s, geboren en getogen in ’t Stad nog altijd iets speciaal. “Mijn broer heeft vroeger nog gedraaid in de Kammenstraat. Ik was toen 12 jaar en ik ben elk jaar blijven terugkomen. Hier vandaag zelf staan, betekent veel voor mij. Het is een echte thuismatch”, vertelt Ravenous.

 

een beetje magie

Stilaan valt de avond. We dansen tussen kerstlichtjes en wasdraden die in de bomen hangen. Op het einde van de avond, net voor middernacht, doet DJ F.R.A.N.K een huwelijksaanzoek on stage. Daar is het jawoord, vuurwerkt spettert de lucht in.

 

 

Helemaal zin gekregen in de volgende editie? Mis het dan niet op 5 september 2015! Wie niet zo lang kan wachten, kan zich op 18 oktober te goed doen aan de allereerste Laundry Night. Op het affiche staan voorlopig DJ Ghost, Alvar&Millas, Dj Licious en Gunther D. Tickets kosten 18 euro.