Marc de Bel

Rewind
15/10/2010
🖋: 

Jeugdboekenschrijver Marc de Bel heeft intussen maar liefst 120 titels op zijn naam staan. Dat zijn genoeg jeugdboeken om de leef- en leeswereld van heel wat kinderen te doordringen met knoertspannende avonturen, knettercoole ontdekkingen en stiepelgekke uitvindingen. En bovendien een hele hoop grappige neologismen.

REWIND In 1987 scoorde Marc de Bel met ‘Het ei van Oom Trotter’ meteen een eerste grote hit én de Prijs van de Kinder-en Jeugdjury. Dat bracht de bal aan het rollen en in de daaropvolgende jaren produceerde hij kinder- en jeugdboeken, gevolgd door strips, aan een ongelooflijk tempo. In een mum van tijd werd de Bel de meest gelezen jeugdboekenschrijver van Vlaanderen. Er werd zelfs een fanclub opgericht: de Marc de Belhamelsclub.

 

PLAY Enkele onvergetelijke personages werden in het leven geroepen. Vanuit hun slaapkamer of luie zetel gingen de lezertjes op schattenjacht met Blinker, of op avontuur met Oom Trotter. Ze haalden streken uit met de zusjes Kriegel, griezelden in Frankenzwein of lachten met de perikelen van de Boeboeks. Fantasie en avontuur staan dan ook centraal in de Belverhalen. De grote helden zijn steevast kinderen, die vaak geterroriseerd worden door een groep pesterige pukkelpubers. De favoriete leeftijd van Marc de Bel is elf jaar. Op die leeftijd is hij immers uit zijn boomhut op zijn hoofd gevallen, en daarom is hij naar eigen zeggen altijd een beetje elf jaar gebleven. Zijn eerste dochter kreeg dan ook de naam Elf.

 

FAST FORWARD 23 jaar, 120 boeken en 8 Kinder- en Jeugdjuryprijzen later wordt Marc de Bel nog steeds even gretig gelezen door een nieuwe generatie kinderen en niet-meer-echt-kinderen. Bovendien bestaan er intussen ook al verschillende theaterbewerkingen van de boeken, evenals enkele verfilmingen. Over die films is de Bel echter niet altijd even tevreden. In een interview vertelde hij me ooit dat hij zich had teruggetrokken uit de medewerking aan de laatste Kriegelfilm, omdat hij vond dat de (Amerikaanse) producer alle humor uit het verhaal perste om enkel het griezelige over te houden. En dat is jammer, want de verhalen van Marc de Bel zijn niet alleen keutelspannend en vlinderfladderig leuk, maar ook bijzonder slappelachwekkend!