game, set & matcha

studentproof theehuizen

02/01/2022

De theedrinker is vervloekt, wist je dat al? De maatschappij richt zich op de natuurlijke vijand, de koffiedrinker. Overal verschijnen er koffiezaken, maar het is behoorlijk zoeken om een zaak specifiek gericht op de theedrinker te vinden, nóg meer als je als theedrinker gewoon eens ergens wil studeren. Geen drie euro betalen voor een zakje Liptonthee en een rustige studeerplek, waar vind je dat in Antwerpen? Ondergetekende theeverslaafde student zocht het uit. 

bar_TAKEOFF 

Wanneer ik binnenwandel in bar_TAKEOFF kan ik de sfeer bijna proeven: ik bevind me in het hol van de groepswerkenleeuw. Getater over wie de powerpoint nu eigenlijk moet maken en waar die laatste groepsgenoot blijft, groet me. Help. Waar zijn mijn mede-einzelgängers? Het hele concept van in groep studeren is me rats voorbijgegaan vrees ik. Maar goed, ik ben hier nu in bar_TAKEOFF, mijn tas zit vol schoolwerk en ik ben dapperder dan groepswerkers en andere affirmaties die zo op mijn Instagramstories geplaatst kunnen worden. Een van de pluspunten van de bar is absoluut de übervriendelijke vrouw achter de kassa – wier naam ik niet ken, maar die altijd een plekje in mijn hart zal behouden.  

Hoewel de theekaart betrekkelijk klein en niet zo bijzonder is, krijg je wel een redelijk grote mok mee, die de prijs op die manier wel waard is. Een voordeel is het refillsysteem: voor vijftig cent heb je je volgende theïneboost, wat een hele tijd studeren hier een pak betaalbaarder maakt. Een ander voordeel is het aanwezige assortiment aan eten. Eigen voedingswaren meenemen is uit den boze, maar bij een bakje theetroost krijg je een speculaaskoekje (dank je, lieve vrouw aan de kassa) en voor een betrekkelijk studentikoze prijs kan je een ontbijtje en/of lunch te pakken krijgen.  

Wees wel gewaarschuwd: waar je gaat zitten is allesbepalend voor je ervaring op deze plek. De hoeveelheid groepswerken en luidruchtige gesprekken, al dan niet on topic, kunnen behoorlijk afleidend werken, zeker als je geen hoofdtelefoon met je meebrengt. Ik zou graag wat over de muziek zeggen, maar die heb ik door al het geouwehoer en gekeuvel nauwelijks gehoord. Rustigere plekken vind je bij de individuele zitjes nabij de vensters, maar op die plekken heb je een kleiner tafelblad. Mocht je veel plaats nodig hebben, zijn er grotere tafels, zolang je concentratie tegen een stootje kan. De wifi is redelijk: het betreft die van Stad Antwerpen zelf. Zolang je geen internetintensieve bezigheden hebt, werkt het prima. Waar je ook gaat zitten, zowat overal zijn er meer dan genoeg stopcontacten, dus op dat vlak hoef je niet strategisch te zijn. Nu ja, mits je langer bent dan een meter 56: ondergetekende auteur moest op de tippen van haar tenen staan om aan de hangende stekkerdoos te kunnen. Bar_TAKEOFF is voor luidruchtige lange mensen, laten we wel wezen.  

 

adres: Kleine Kauwenberg 19 
openingsuren: ma-vrij, 08:00-18:00 
thee: 12/20 
goed voor: een dagje on the grind

 

Vandoag is 't 

Het volgende adres op mijn privédetectivemissie is zowat het tegenovergestelde van bar_TAKEOFF. Nog geen kilometer wandelen verder vind je Vandoag is 't, een klein koffiebarretje dat, naast mijn nemesis koffie, een uitgebreide theekaart heeft. Als theeliefhebber vind je er een pak meer dan de standaard citroen of rozenbottel, inclusief enkele creatieve combinaties. Qua prijs is het niet duurder dan het gemiddeld etablissement in de buurt, dus daarvoor hoef je het niet te laten. De grootte van de mok gunt je gemakkelijk een uurtje theegenot. Geen refillsysteem dit keer, maar ach, dan kan je de volgende mok een andere thee proberen, zullen we maar zeggen (om onszelf te troosten). 

De muziek die gedraaid wordt, is niet storend of luid, hoewel je wellicht niet ál te dicht bij de speakers wil zitten. Een grotere stoorfactor is de algemene sfeer binnen Vandoag is 't, die zowat allesbehalve een studeersfeer is. Men komt er om bij te babbelen, voor een pauze, maar je ziet weinig mensen met de studieboeken voor de neus. Een degelijk arbeidsethos en een dosis koppigheid zijn vereist om je te kunnen focussen op de studies en niet op de gesprekken van iedereen om je heen voor de gemiddelde curieuzeneuzemosterdpot, maar ondergetekende kan beloven dat het niet onmogelijk is. De tafels zijn groot genoeg om je boeken op kwijt te kunnen; voor een stopcontact zal je je erg strategisch moeten plaatsen. Ze zijn er, maar niet overal. Daar komt nog bij dat het internet wel erg ver weg lijkt binnen deze vier muren. Als je in de Vandoag is 't iets nuttigs wil doen, kan je best ouderwets pen en papier meenemen in plaats van je laptop. 

Tenzij je laptop een paar uur kan overleven zonder stroom weliswaar. Een hele dag onafgebroken in de Vandoag is 't studeren is sowieso niet evident: buiten een paar kleine versnaperingen vind je er geen eten. Bij elke thee die je bestelt, krijg je wel een chocolaatje. Zie het als troost.  

 

adres: Prinsesstraat 2 
openingsuren: ma-vrij, 08:30-18:00 
thee: 17/20 
goed voor: jezelf door een stapel leeswerk worstelen als je niet snel afgeleid raakt door roddels uit het leven van iemand die je nooit in je leven zal ontmoeten.