Mega Toby van de dansvloer

Humans of UAntwerpen

10/11/2020
ūüĖč: 

Kunstenaar of topsporter, bejaarde of ondernemer, geen enkele soort ontspringt de dans. Je wordt op een dag wakker met de intense drang om je aan Universiteit Antwerpen in te schrijven. Het gevolg: zo veel vreemde vogels dat het uitzonderlijk wordt om normaal te zijn. Elke maand zetten wij een bijzondere student in de kijker.

Van danser tot acteur, van influencer tot student en daarbovenop een druk sociaal leven, Antar Latifine (21) doet het allemaal. Van een bezige (Maya de) bij gesproken. Op dit moment zit Antar in de Bachelor Sociaal-economische Wetenschappen. Naast het veroveren van de sociologie en economie is hij ook nog eens een rising star. Niet bij MNM, wél bij Studio 100.

 

met de voetjes van de grond

‚ÄúHet is allemaal begonnen met mijn grote droom als kind: achter K3 staan, met de voetjes van de grond en draaien in het rond!‚ÄĚ vertelt Antar. Als er een 'K3 zoekt K3'-dansersprogramma was¬†geweest, had zijn naam helemaal bovenaan de inschrijvingslijst geprijkt. Hij heeft zichzelf nooit anders gekend dan als iemand die altijd de show wil¬†stelen. Wanneer¬†er iemand in de kinderopvang op de tafels stond te dansen, was hij het. Voor K3 dansen was zo goed als meant to be, en dat heeft hij dan ook gedaan.

Toen Antar elf jaar oud was, begon hij professioneel te dansen. Nu, bijna tien jaar later en ongeveer 250 shows verder, reikt de passie nog steeds van Afrika tot in Amerika. Andere interesses van Antar moesten het onderspit delven ten voordele van het dansen: "Viool en toneel beoefen ik nog altijd met hart en ziel, al is daar minder tijd voor. Maar mede dankzij het dansen kan ik mijn carrière toch op meerdere vlakken blijven ontwikkelen, onder andere in de acteerwereld." 

 

drukbezette kameleon

Antar voelt zich, als goede danser, een echte kameleon. Hij voelt zich thuis in verschillende dansstijlen. Op die manier kan hij dan ook beroep doen op een grote hoeveelheid vaardigheden en kan hij zich snel aanpassen aan de verschillende eisen van de kunstwereld. Nu vereist dat wel enige tijdsinvestering: Antar danst tussen de negen en maar liefst zeventien uur per week. Hij doet vooral mee aan shows en evenementen van Studio 100 en volgt daarnaast nog lessen bij Showcase Academy in Gent. Daar stopt het niet: hij is ook nog choreograaf, lesgever, bestuurslid van een dansschool én vrijwilliger bij STAN (Student & Antwerp, n.v.d.r.).  

Contracten, administratie, audities en contacten leggen doet hij allemaal zelf; een manager heeft hij niet nodig. Zoals een Mega Toby helpt hij zichzelf steeds weer uit de nood. Maar waar haalt hij al die tijd vandaan? "Ik heb mijn bachelorstudies over vier jaar gespreid", vertelt Antar. "Dansen en m'n artistieke bezigheden blijven mijn main focus. Het is allemaal wel doenbaar, hoor. Bovendien: als ge plant, kunt ge veel." De grote steun van zijn vrienden, familie en vriend maken het geheel natuurlijk wel een beetje gemakkelijker. Thank God for FaceTime!

"Het idee om dans te studeren is zeker bij mij opgekomen, maar ik heb dat eigenlijk snel weerlegd. Professionele dansers verdienen helemaal niet zo veel, en ik denk dat ik me te beperkt in mijn mogelijkheden zou voelen vanaf het moment dat professioneel dansen niet meer mogelijk zou zijn." Aangezien een nine-to-five kantoorjob hem niet meteen aanspreekt, wil hij later dansen en werken combineren, zodat hij ook nog in de showbusiness actief kan blijven. Daarom koos hij voor een economische richting met als doel cultuurmanagement te gaan studeren.  

 

happy happy joy joy

"Mijn levensvisie? Een happy happy joy joy 24/7 lifestyle! Op die manier lijkt het elke dag wel feest." Antars enthousiasme is aanstekelijk. Maar de danswereld blijft een harde wereld. Je wordt niet alleen op je skills op dansvlak beoordeeld, maar ook je lichaam, uitstraling en looks moeten de keuring ondergaan. Audities verlopen niet altijd zoals je wilt; op zulke momenten zijn zelfvertrouwen, optimisme en relativeringsvermogen onmisbaar. Want audities, ongeacht de uitkomst, zijn enorm leerrijke ervaringen. ‚ÄúJe bent een goede danser, dat spreekt voor zich: anders had je daar niet gestaan", vertelt Antar. "Maar je bent niet de enige goede danser in de ruimte en dat is nu net het lastige. Ik weet dat mijn troef mijn uitstraling is en daar speel ik op in. Het is niet omdat je binnen bent, dat je binnen bent. Je moet telkens opnieuw tonen dat je het echt wel waard bent, want iedereen is vervangbaar.‚ÄĚ

Ook fit blijven is een vereiste in de danswereld. Antar doet twee keer per week aan fitness om zijn kracht en spiermassa te verhogen. Het vraagt al zijn wilskracht om zich niet te laten verleiden door ongezond eten. Maar Antar is een doorzetter: als er iets is waar hij niet tegen kan, dan is het wel opgeven.

 

toekomstmuziek

“Een vogeltje zijn nest hangt in een den of eik

Een leeuw voelt zich in Afrika, als een Koning zo rijk

Een gaatje in een plint is soms de woning van een muis

Maar waar o waar voelt elke echte danser zich thuis?‚ÄĚ ¬†

 

Op het podium voelt Antar zich uiteraard thuis, maar ook al deed de bel het even niet, toch kwam de coronapandemie zijn leven binnenstormen. Gelukkig is er genoeg plaats op zijn kot om de online danslessen te volgen. Toch: de evenementen en shows worden natuurlijk wel verschoven of geannuleerd. De urenlange repetities vergen veel energie en vanaf het moment dat de voorstellingen terug mogelijk zijn, zullen de repetities opnieuw moeten worden opgenomen. Dat alles vraagt veel tijd, motivatie en doorzettingsvermogen. "Maar ik laat me niet ontmoedigen!" zegt Antar vastberaden. "Ik ga er het beste van maken." Het is zijn avontuur en tegen 10.000 per uur danst hij de pannen van het dak. 

De nabije toekomst wordt in de war geschopt door het coronavirus, maar wat daarna? "Mijn grote droom is om een kinderidool¬†te worden en zo kinderen over heel Belgi√ę gelukkig te kunnen maken en te kunnen inspireren. Om die droom te kunnen waarmaken laat ik feestjes, gezellig brunchen en er es ene gaan drinken achterwege. Wanneer ik als kind niet danste op K3, verkleedde ik mezelf als een karakter, in de hoop zelf ook zo iemand te worden." Wordt Antar de nieuwe kinderheld van de opkomende generatie? Een motto heeft hij alvast: "Durf je dromen te volgen en maak ze waar!"¬†