rector-retoriek

12/09/2015
🖋: 

Alain Verschoren, de rector van de Universiteit Antwerpen blikt terug op zijn eerste dag hoger onderwijs en verwelkomt alle studenten voor een nieuw jaar en een nieuwe start! Een speciale welkom gaat uit naar de eerstejaars, die de grote stap naar het voortgezet onderwijs zetten.

“Mijn eerste dag op de universiteit was ronduit verschrikkelijk. Ik had voor de richting Wiskunde gekozen en begon de eerste les direct zonder cursus. Mijn tweede les werden er boekjes uitgedeeld over het vak 'vectorrekeningen'. Het boekje was vrij dun dus ik was optimistisch en begon hoopvol aan de lessen, maar twee uur later waren we al door dat boekje heen. Die aanpassing van het secundair onderwijs, waar twee bladzijden al heel veel was voor een uur, naar het hoger onderwijs waar je een boek doornam op twee uur? Ik vond dat niet alleen verrassend maar ook vreselijk. Mijn stapel cursussen groeide gestaag tot wel een meter hoog, helaas. (lacht) Ik was in het secundair ook absoluut niet gewend om zo'n grote hoeveelheid leerstof te verwerken. Die eerste dag groeide voornamelijk het besef: ik heb hier nu twaalf jaar onderwijs achter de rug en eigenlijk heb ik al heel wat kennis vergaard maar hoe pas ik die toe? Hoe vat ik samen?

Ik dacht toen bij mezelf: “Waar ben ik nu aan begonnen?” Dat merk je ook aan studenten die na drie, vier weken afhaken. Niet dat de moeilijkheidsgraad ineens zo hoog is maar het is écht wel een pak stof. De meeste professoren kribbelden bovendien een bord vol en dan moest je gelijk noteren én proberen volgen. Ik geef grif toe: de eerste maand was voor mij echt een marteling, maar het betert echt wel hoor (lacht). Laat je hier nu zeker niet door afschrikken! Geleidelijk aan leer je echt wel bepaalde technieken om te synthetiseren en samen te vatten, leer je wat belangrijk is en wat niet, kortom: leer je enkel de essentie te noteren. Mijn tip voor de eerstejaarstudenten? Hou je leerstof goed bij en als je dat eerste jaar overleeft, moet je dat ook vieren, met een frisse pint bijvoorbeeld.” (lacht)

 

De rector aan het woord horen? Hij spreekt je toe op de officiële opening van het academiejaar met als uitgangspunt “Universiteit en politiek: komt het ooit nog goed?”