egocentrist

het laatste woord

18/04/2023

Je zal het maar voorhebben: het ligt op het puntje van je tong en toch kan je er niet opkomen. Dat ene woord ontglipt je keer op keer. Ook dit jaar schiet dwars alle schlemielen in zulke navrante situaties onverdroten te hulp. Maandelijks laten we ons licht schijnen op een woord waar de meest vreemde betekenis, de meest rocamboleske herkomst of de grappigste verhalen achter schuilgaan. Deze editie vieren we de egocentrist.

Happy birthday to you, happy birthday to you, ...” galmt er door het vergaderlokaal. Vol trots en met een glimmende kroon op mijn hoofd snijd ik de taart aan. De lekkere taart maakt de lelijke grap van de redactie om ballonnen die ‘150’ vormen op te blazen toch wat zoeter. In de verte hoor ik iemand mompelen dat die allergisch is aan chocolade, maar ach, ik ben wél fan. Als studente Taal- en letterkunde is wiskunde nooit mijn sterkste vak geweest, maar ik doe mijn best om mooie gelijke stukken te creëren. Weet je, ik ben nog steeds de jarige, dus ik verdien toch het grootste. De chocoladevegen die mijn mond voor de rest van de dag zullen bedekken, draag ik met trots. Ik ben de chocoladetaartkoningin, baby.

Happy birthday dear dwars, happy birthday to you.” Oh, juist. April is niet alleen mijn verjaardagsmaand. De publicatie van dwars 150 betekent ook feest voor dwars. Ik moet mijn maand al langer delen met de paashaas die zo nodig eitjes wil verstoppen, moet daar nu nog een feest bijkomen? De aandacht delen, is duidelijk de aandacht verliezen. Waarom kan dwars haar verjaardag niet verplaatsen naar een andere maand?

Plots daagt het me waarom ik al de hele dag kijk op de heliumballonnen die ‘150’ vormen. Ik haal snel de 1 naar beneden en met de 5 draai ik een paar rondjes tot die lijkt op een 2. Nog steeds kauwend op mijn chocoladetaart, swing ik er op los. Ik trek alle dwarsers een voor een van hun stoel en voor we het goed en wel beseffen is er een heus dansfestijn gaande, uiteraard op mijn afspeellijst. Gepikeerd door de complimenten die anderen krijgen, palm ik het midden van de ruimte in. Hebben mensen mijn danspassen al weleens gezien?

Ik tik luid en duidelijk op mijn glas en bedank iedereen om aanwezig te zijn op mijn verjaardagsfeestje. Om het feestje te eindigen, doe ik een kort woordje uitleg over het woord dat iedereen me verwijt te zijn: “Egocentrisch is gevormd naar het model van het Franse égocentrique uit het Latijnse ego (ik) en een afleiding van het zelfstandig naamwoord centrum. Egocentrist is daar het substantief van.” Uiteraard begrijp enkel ik dat, maar ik heb toch geprobeerd om het uit te leggen. Mijn verjaardag kapen? Niet met deze egocentrist!