hersenhapjes

consumptie verplicht
27/05/2015

Haal je 'fat pants' uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie. Deze keer: brain food.

Sorry voor wie een recept voor hersentjes verwacht had, en nog grotere verontschuldigingen aan onze ondode zombie-medemensen. Met de examens, die toch wel erg dichtbij beginnen te komen, willen we allemaal wel dat ons brein een beetje meewerkt. Gelukkig kan je dit resultaat verkrijgen door gewoon wat te letten op wat je eet. Hier is een lijstje met snacks die ervoor kunnen zorgen dat die vage definitie net iets beter blijft hangen.

 

Vitamine E en C
Te vinden in: avocado, olijfolie, noten en zaden, citrusvruchten, bessen (en dan vooral bosbessen en aalbessen)
Vitamines zorgen ervoor dat de gifstoffen die je brein aanmaakt worden afgevoerd, en maken dat je hersenen over het algemeen beter werken. Studentenhaver is dan ook een topsnack voor tijdens de blokperiode, maar probeer ook vers fruit te eten. Desnoods week je een tros druiven in vodka (of misschien best niet).

 

Foliumzuur
Te vinden in: broccoli, bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en (bleegh) spruitjes.
Belangrijk voor de werking van je brein, en om ervoor te zorgen dat je je altijd afvraagt of er niets tussen je tanden zit.

 

Onverzadigde vetzuren
Te vinden in: pindakaas, avocado en vette vis zoals zalm, makreel of tonijn.
Omdat je brein voor een groot deel uit vet bestaat, is het belangrijk om genoeg gezonde vetten te eten. Jammer genoeg tellen frituursnacks en kebab niet als bron van gezonde vetten.

 

Vezels
Te vinden in: volkoren producten zoals bruin brood en havermout, maar ook fruit en groenten
Vezels zorgen ervoor dat je spijsvertering vlotter werkt en dat je minder snel energiedipjes krijgt. Omdat je brein een gestage aanvoer van suiker nodig heeft, is het belangrijk dat je bloedsuiker min of meer constant blijft, en vezels kunnen hierbij helpen. Een bruin boke met choco als ontbijt is de boodschap dus.

 

Flavonoïden
Te vinden in: pure chocolade en rode wijn!
Wie denkt dat je moet overleven op konijnenvoer tijdens de blok is mis! Chocolade en rode wijn mogen, maar dan wel met mate. Alcohol kan er namelijk voor zorgen dat je geheugen achteruitgaat, terwijl te veel suiker je enorm opgefokt en dan weer vermoeid kan maken. Dit is wel het laatste dat je wilt tijdens de blok.

 

Water
Te vinden in: de kraan
Je lichaam bestaat voor driekwart uit water, dus zorg ervoor dat je genoeg water binnenkrijgt. Groene thee is een lekker alternatief als je water beu bent. En nee, Nalu en Red Bull tellen niet mee als vochtinname.

 

 

Betekent dit nu dat je nooit meer een McDo’tje mag doen en moet leven van salades en studentenhaver tijdens de blokperiode? Bijlange niet! Zoals veel andere grillen is de superfood-rage enkel dat: een rage. Toch is het nooit slecht om veel groenten en fruit te eten en genoeg water te drinken. Het is echter waanzin om tijdens deze stressvolle periode jezelf nóg meer beperkingen op te leggen. Die ene bicky burger met een grote friet gaat er niet voor zorgen dat je een extra herexamen hebt.