is left actually right?

betweter

11/02/2018
ūüĖč: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

Wat is het beste? Aan de linker- of de rechterkant van de weg rijden? "Rechts", hoor ik jullie denken. Maar waarom rijden de Britten dan links? En de Australi√ęrs, Cyprioten, Surinamers, Maltezen (nee,¬†niet Maltezers), Zuid-Afrikanen,¬†Indonesi√ęrs,¬†Japanners en met hen¬†meer dan een derde van de wereldbevolking?¬†Dat is meer dan je dacht, niet? We hebben zelfs nog geen¬†tweederdemeerderheid. Maar rechts rijden is logischer,¬†right?¬†

Wel, naast 35 procent van de wereldbevolking spreekt ook de geschiedenis ons tegen. Enkele eeuwen geleden kon je maar beter niet proberen iemand ervan te overtuigen dat hij beter rechts reed. Hij zou je zo hebben neergestoken met zijn zwaard, terwijl hij vastberaden aan de linkerkant van de weg op zijn paard galoppeerde. Aangezien ook toen de meerderheid van de mensen rechtshandig was, reden ze liever links, zodat ze zich in geval van nood konden verdedigen, met rechts. Bovendien besteeg je als rechtshandige je paard liever langs links en was het dus ook logischer meteen links te blijven rijden. Anders moest je in het midden van de weg gaan staan om op je viervoeter te stappen. 

Dus is de echte vraag misschien niet "Waarom rijden die domme Britten links?", maar "Waarom rijden wij allemaal zo overtuigd rechts?" Sommigen onder jullie zullen onze favoriete Franse lilliputter met de vinger wijzen, monsieur Bonaparte. Maar naast het feit dat hij eigenlijk helemaal niet zo klein was als zijn snoepjes, is het niet Napoleon die op een goede dag beslist heeft om George in Engeland een lesje te leren en prompt rechts te beginnen rijden.

Ook het rechts rijden heeft namelijk zijn oorsprong in het paardrijden.¬†Aan het einde van de achttiende eeuw begon men in Frankrijk en de VS karren met meerdere paarden te gebruiken. Aangezien deze wagens vaak geen bok hadden¬†‚Äď nee, geen mannelijke geit, maar de zitplaats van¬†de menner¬†‚Äď ging de koetsier gewoon op het paard linksachter zitten. Ook hij was vaak rechtshandig en kon zo het gemakkelijkst met zijn zweep de paarden aandrijven. En, u raadt het al, in dat geval was het handiger om rechts te rijden, zodat hij de wielen van de tegenliggers ver genoeg van de zijne kon houden.

En dat was dat. Oh, en ook de Franse Revolutie zat er voor een beetje tussen. Aristocraten kregen vóór de Revolutie een priority lane aan de linkerkant van de weg, maar na de bestorming van de Bastille en al het geguillotine dat daaruit volgde, was de burgerij te beschaamd om nog links te rijden en begonnen ook zij, zoals de gewone man, rechts te rijden. Nu alleen de Britten nog, am I right?