Kort

Over onderwijs
21/11/2009
🖋: 

Studenten boycotten eigen restaurant

De studenten op de campus Kantienberg van de Gentse Arteveldehogeschool riepen iedereen op om niet in het studentenrestaurant te eten. “De prijzen liggen hoger dan in andere studentenrestaurants, er is geen gratis water, je moet lang aanschuiven, en vaak is het eten op voor iedereen heeft gegeten”, klinkt het bij hen. De hogeschool erkent de problemen, maar noemt ze ‘groeipijnen’. De docente Public Relations had haar studenten aangeraden om hun ongenoegen duidelijk te communiceren. Daarom riepen de studenten via de sociale netwerksite Facebook op tot een boycot.

 

Antwerpse Associatie gaat maritiem

In de faculteiten Rechten en Toegepaste Economische Wetenschappen kunnen studenten specifieke vakken in zee- en transportrecht volgen. “Maar deze gespecialiseerde cursussen behoren niet tot de kerntaken van die faculteiten”, legt vicerector Johan Meeusen uit. De faculteiten zullen, samen met het ITMMA (Institute of Transport and Maritime Management Antwerp) en de Hogere Zeevaartschool de krachten bundelen om een gemeenschappelijk kenniscentrum op te richten, voor onderzoek en dienstverlening, en misschien zelfs een Engelstalige master.

 

Belgische studenten zijn beste diplomaten

De Belgische delegatie heeft in Oxford de Europese ‘Model of United Nations’ wedstrijd voor de tweede maal op rij gewonnen en verdedigt (!) straks in Taiwan de wereldtitel. ‘Model of United Nations’ is een simulatie van de Verenigde Naties, waarbij studenten landen krijgen toegewezen en deze zo goed mogelijk moeten vertegenwoordigen in debatten en onderhandelingen. De Belgische afdeling werd in 2006 opgericht en telt inmiddels 30 leden, uit verschillende studierichtingen en universiteiten.

 

VUB maakt longweefsel uit stamcellen

Wetenschappers van de VUB zijn er, als allereerste, in geslaagd om embryonale stamcellen om te zetten in longepitheelcellen. “Dat is de exacte mix van cellen die in de longen voorkomen. Wetenschappers waren er eerder al in geslaagd afzonderlijke longcellen te ontwikkelen, maar het is de eerste keer dat een team de volledige mix kan maken”, zegt doctoraatstudente Lindsey Van Haute. In de toekomst kan de ontwikkeling van gezonde longweefselcellen een alternatief bieden voor ingrepen, zoals longtransplantaties.

 

Windturbines UGent draaien op volle toeren

Dik zes jaar na de eerste plannen zijn de windturbines van de Universiteit Gent in Melle klaar. De drie windturbines, die de Universiteit Gent en SPE-Luminus er samen hebben opgetrokken, op de terreinen van UGent produceren samen jaarlijks dertien miljoen kilowattuur, wat goed is voor twintig procent van het totale energieverbruik van de UGent. Daardoor wordt goed 300.000 euro bespaard en zal er zo’n tien procent minder CO2-uitstoot zijn. Misschien kan de ‘universiteit aan de stroom’ wat waterkrachtcentrales neerpoten?