de Koekestad wordt Wereldboekenstad

01/02/2004
🖋: 
Auteur extern
Sofie De Graeve

Het is alweer februari, dus we kunnen de nieuwjaarsrecepties en goede voornemens kunnen eindelijk weer vergeten. Voor velen zal het waarschijnlijk gewoon een jaar als een ander worden, maar voor Antwerpen heeft 2004 toch iets speciaals in petto. We worden namelijk Wereldboekenstad dit jaar, en dat zullen we geweten hebben. bibliotheek op het De Conincplein en de aanleg van een heuse boekenstraat. Dit overzicht is natuurlijk allesbehalve volledig, maar om jullie toch een idee te geven, bespreken wij enkele initiatieven uit de drie luiken die zeker de moeite lonen om te gaan bekijken dit jaar.

UNESCO en een internationale vakjury reiken de titel Wereldboekenstad sinds 2001 uit aan een stad met bijzondere literaire verdiensten. Na Madrid, Alexandrië en New Delhi doet nu de Koekestad haar boekje open. Antwerpen beschikt dan ook over een groot aantal literaire instellingen, en heeft bibliotheken, archieven, musea en uitgeverijen te over.

 

In tegenstelling tot de vorige steden, die eerder voor de subtiele aanpak leken te opteren, zal Antwerpen haar bewoners en bezoekers verwennen met allerhande literaire manifestaties. Het doel van de stad is dan ook om haar literaire karakter internationale faam te bezorgen. Het hele gebeuren heet A(ntwerp)B(ook) C(apital)2004 en loopt van 23 april 2004 tot 22 april 2005. De organisatie van ABC2004 ligt in handen van Antwerpen Boekenstad en Antwerpen Open vzw, en wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie Antwerpen. Onder het motto ‘Ik ben een stroom van woorden’ wordt Antwerpen als historische, actuele en toekomstige boekenstad in de kijker gezet.
De tentoonstelling ‘Letters proeven, prenten smaken’ van het Plantin-Moretus museum en het Stedelijk Prentenkabinet kadert in het historische luik. Ook de permanente tentoonstelling van de Stadsbibliotheek en het AMVC-Letterenhuis en een speciale tentoonstelling van het museum Mayer van de Bergh laten ons kennismaken met het literaire verleden van de stad.

 

Na Madrid, Alexandrië en New Delhi doet nu de Koekestad haar boekje open.

 

De klassieke literaire festivals, zoals Zuiderzinnen, de Boekenbeurs en De Nachten krijgen extra aandacht door de speciale edities die we zullen kunnen beleven. En elke letter van het alfabet krijgt een actueel jasje aangemeten door een dichter en kunstenaar. Dit origineel abc zal her en der opduiken in het straatbeeld.
ABC2004 licht ook een tip van de sluier op over de toekomst van Antwerpen als boekenstad; zo is men bezig met de bouw van een nieuwe centrale bibliotheek op het De Conincplein en de aanleg van een heuse boekenstraat. Dit overzicht is natuurlijk allesbehalve volledig, maar om jullie toch een idee te geven, bespreken wij enkele initiatieven uit de drie luiken die zeker de moeite lonen om te gaan bekijken dit jaar.