een onrealistisch initiatief

een bezoek aan galerie Troebel Neyntje
24/11/2014
Bron/externe fotograaf

Bert Lezy


Op een regenachtige vrijdagmiddag loopt dwars over de Paardenmarkt voorbij galerie Troebel Neyntje. De etalage had onze aandacht al eens eerder getrokken met de opvallende ‘alle dagen frieten’-truien en grappige illustraties. Tijd om eens binnen te springen.

Binnen ontmoeten we galeriehouder Idris Sevenans en inhouse-artiest Bert Lezy. De mannen hebben naar eigen zeggen altijd te veel ideeën en hebben vooral erg veel lol tijdens het bedenken van deze ideeën. De ondertitel van de galerie, ‘een onrealistisch initiatief’, verklapt al een beetje wat je hier aantreft. Bert Lezy maakt schilderijen en illustraties en vooral zijn illustraties hebben vaak een woordkunstig grapje in zich. Zo kwamen de twee op het idee om een jaarkalender, de ‘Flauwekulender 2015’, te maken nadat Bert een typfout maakte in een e-mail. Na Oktobner volgden al snel Fee Bruari, DesemBert en zo verder. 

Bert Lezy Ik vind het interessant om hele alledaagse dingen die eigenlijk heel waanzinnig zijn onder de loep te nemen. We hebben onlangs stickers gemaakt met daarop: Bond tegen veiligheid. Veiligheid maakt meer kapot dan u lief is. Het is niet mijn bedoeling om mensen te choqueren of de grenzen op te zoeken, maar ik maak liever iets vrolijks uit een ergernis. Inspiratie komt soms zomaar boven. Als ik op café zit, teken ik ook heel graag portretten van gasten op bierviltjes. Met name van mooie vrouwen, die zijn veel moeilijker na te tekenen dan mannen. Daarbuiten teken ik bijna nooit iets na, maar werk ik vanuit het hoofd. Soms ligt een idee dan al vast, dikwijls improviseer ik. Als kind tekende ik al veel, waarschijnlijk als ieder ander, maar het verschil is dat ik er nooit mee ben opgehouden.

 

Nieuwsgierig geworden? Loop eens binnen bij de Paardenmarkt 8, open van donderdag t/m zondag vanaf 14.00 uur, of bezoek de facebookpagina van Troebel Neyntje en de website van Bert. De illustratie bij dodemansrit op twee wielen (dwars 91) werd door Bert Lezy gul aan dwars geschonken.