extra cathedra: Luc Herman en Patrick Loobuyck

02/05/2008

Luc Herman

Studenten Taal- en Letterkunde kennen hem van het vak Literaire Genres, alwaar hij narratologisch verantwoorde uiteenzettingen biedt omtrent proza. Studenten Engels kennen hem als de hard-boiled cowboy met goede inborst. dwars vroeg hem naar zijn superkracht, en vond een afwasborstel. Dames en heren: prof. dr. ‘Lucky’ Luc Herman.

 

U bent de superheld van de toekomst. Wat zou uw naam zijn en over welke bijzondere kracht zou u beschikken?

Mijn naam zou Mister Tito zijn, en ik zou alle conflicten vermijden.

 

Wat zou u het liefst bij u hebben als u gestrand was op een onbewoond eiland?

Toch maar zonnecrème, in de hoop dat er na een maand of drie een gsm uit de lucht valt.

 

Wat is voor u de allermooiste filmscène aller tijden?

Momenteel is dat de lange scène uit ‘Paris, Texas’ van Wim Wenders, waarin Harry Dean Stanton aan Nastassja Kinski uitlegt wat er in hun relatie is misgelopen. De twee hebben mekaar jarenlang niet gezien. Stanton spreekt Kinski toe in de erotische club waar ze is gaan werken. Hij zit zoals elke klant in het donker en kan haar door eenrichtingsglas bekijken en toespreken via een telefoon. Nabijheid en afstand tussen partners in één bizar verhelderende situatie samengebracht, met hartverscheurende muziek van Ry Cooder op de achtergrond.

 

Van welk boek van de laatste tien jaar heeft u het meest genoten?

Mag elf jaar ook? In september 1997 had ik in Portugal een groot zomerhuis gehuurd, en door omstandigheden heb ik daar twee weken in mijn eentje doorgebracht. Ik had een roman bij om te recenseren: ‘Underworld’ van Don DeLillo. Het schitterende weer, de zalige omgeving en de onverwachte situatie droegen bij tot een onvergetelijke lectuur. En het boek zelf mocht er ook best zijn, met wonderlijke episodes over afval, taal en baseball – een Amerikaanse historische roman die mij even de illusie gaf dat ik het land begreep maar deze illusie, hoe kon het ook anders, tegelijk zo fijnzinnig ondermijnde dat een duik in het zwembad zich bestendig opdrong.

 

Wat mogen uw kinderen niet uitspoken dat u vroeger wel heeft uitgespookt?

Mijn zoon is negentien: veel te oud voor verboden.

 

Stofzuigen op Queen of afwassen met Duran Duran? (combinaties zijn mogelijk)

I wash a mean dish, dus doe mij maar afwassen met Queen.

 

 


 

 

Patrick Loobuyck

Alle studenten van de derde Bachelor kennen hem al dan niet met goede herinneringen van het vak Levensbeschouwing, waar hij tevens co-titularis van is. dwars ging op zoek naar de man achter de moraalfilosoof, en vond een bedreven luchtgitarist. Dames en heren: prof. dr. Patrick Loobuyck.

 

Voor welk televisieprogramma blijft u steevast thuis?

Wel, ik ben eigenlijk helemaal geen televisiekijker, laat staan dat ik voor een programma zou thuisblijven. We hebben thuis ook geen kabel, en we behelpen ons met een slechte antenne, waardoor je soms eerst lang moet staan zwaaien en zoeken met dat ding om goed beeld te krijgen. Meestal heb ik daar het geduld niet voor. En als het dan toch lukt, ben ik dikwijls ontgoocheld over wat men ons aanbiedt. Bovendien wordt ons om duistere reden ook dat plezier binnenkort ontnomen, want kijken via antenne zal niet meer mogelijk zijn. We zullen ons op termijn dus wel iets digitaals moeten aanschaffen. Ik heb wel enkele televisieprogramma’s op dvd nadien bekeken. Ondermeer de serie ’Terug naar Oosterdonk’ en ’Het Eiland’ wist ik wel te smaken.

 

Uw leven wordt verfilmd, de hoofdrol gaat naar: Ben Stiller, Brad Pitt of Al Pacino?

Ik vind het een ijdele gedachte dat dit zou gebeuren en ik hoop voor de kijker dat er straks iets indrukwekkends gebeurt in mijn leven, want tot nog toe zal het niet zo heel erg veel boeiend filmmateriaal opleveren, vrees ik. De drie genoemde acteurs hebben elk wel hun kwaliteiten maar qua uiterlijk maakt waarschijnlijk Brad Pitt het meeste kans om gecast te worden. Hij zal wel bereid moeten zijn om zijn haar serieus te laten groeien, gezien ik tot enkele jaren een filosoof met een paardenstaart was.

 

Welk boek zouden al uw studenten gelezen moeten hebben, en waarom?

Ach, boeken aanraden vind ik een delicate zaak. Boeken moeten gelezen worden door mensen die ze graag lezen, en smaken en voorkeuren kunnen erg verschillend zijn. Bovendien zijn er mensen die graag lezen en mensen die niet graag lezen, ik wil daar absoluut niet opdringerig in zijn. Zelf geniet ik het meest van romans die wat filosofisch zijn, maar er moet wel een goed verhaal aan vasthangen, anders kan ik evengoed vakliteratuur lezen. In mijn top drie staan ’De naam van de roos’ van Umberto Eco, ’De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch en ’De Toverberg’ van Thomas Mann. Voor dit laatste meesterwerk moet je wel wat tijd uittrekken. Wat mij erin fascineert zijn de beschouwingen over de tijd en de tijdsbeleving, en vooral de beschrijving van de botsingen en verschillen tussen het religieus-christelijke wereld- en mensbeeld enerzijds en het atheïstisch humanistische wereld- en mensbeeld anderzijds. Onlangs las ik ook ’Nietzsches tranen’ van Irvin Yalom, over de fictieve ontmoeting en gesprekken tussen Nietzsche – de filosoof met de hamer – en dokter Breuer – de grondlegger van de psychoanalyse. Het is geen filosofisch werk, maar biedt wel een interessante kijk op menselijke verhoudingen.

 

Hoe ziet uw ideale avondje uit eruit?

Mij kan je niet straffen door me een avondje rustig te laten werken, zeker als ik aan het schrijven ben. De meeste doordeweekse avonden probeer ik inderdaad ook wat te werken. Maar een ideale avond? Nadat ik een hele dag "gevaderd" heb (ik heb drie kleine kindjes) er even tussenuit kunnen knijpen, eerst iets gaan eten (mag best romantisch zijn), daarna een heel rustige sauna en massage, liefst in volledige stilte; en daarna, als ’t mooi weer is, een terrasje met vrienden, of beter, nog wat wijn drinken en babbelen rond een vuurtje tot we daar allemaal samen in slaap vallen (goed wetende dat deze ideale avond niet resulteert in een ideale ochtend…).

 

Ontspant u liever met klassieke muziek, of laat u zich headbangend gaan met Metallica?

Ik speel zelf klarinet in een symfonisch orkest en ik kan ook thuis en in de auto echt genieten van en geëmotioneerd worden door klassieke werken. Maar het selecte groepje vrienden dat mij kent van op de dansvloer, weet dat ik ongelooflijk uit de bol kan gaan tijdens een ruige sessie luchtgitaar. En dan kan het er best wel eens stevig aan toe gaan.